Goudse Kaas is waarschijnlijk de bekendste kaas ter wereld.
De naam van deze kaas is afgeleid van de stad vanwaar deze afkomstig is, namelijk Gouda.
Het Goudse Stadsbestuur hield streng toezicht op de kwaliteit van de kaas, die in Gouda geproduceerd werd. Voor het stadhuis staat nog steeds de kaaswaag waarop de kaas nauwkeurig gewogen werd.
Vandaag de dag
Vandaag de dag is de meeste Goudse kaas fabriekskaas die gemaakt wordt, van gepasteuriseerde melk.
Op het platteland vind je nog boerderijen waar men Boerengouda maakt.
In de kaas zitten kleine en grotere gaatjes. Kaas bevat vooral veel calcium, maar ook de vitamines A, B en D. Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: 24 gram per 100 gram Goudse kaas.
Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde te vergelijkbaar met eiwitten in vlees.
Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd.
Tien liter melk levert één kilo Goudse kaas op. Goudse Kaas kan men indelen naar gelang de rijpingsperiode: ‘jonge kaas’ ondergaat 4 weken rijping, ‘jonge belegen kaas’ ondergaat 8 weken rijping, ‘belegen kaas’ laat men 4 maanden rijpen, ‘extra belegen kaas’ 7 maanden en ‘oude kaas’ rijpt 10 maanden.
Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel en weegt ca. 10 kg. Het is de meest bekende en meest gegeten soort kaas.
“MULDER” Ambachtelijke Kaaskoekjes verwerkt alleen oude Goudse-kaas.